Túri-Török Tibor: Liszt Ferenc – Forrás: turitoroktibor.hu (a szobrászművész hivatalos oldala)

Túri-Török Tibor szobrászművész

Az Év Széchenyi Vállalkozása Díj átadásához kapcsolódóan az idén először a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművésznőnek, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésznek, Farkas Árpád Kossuth-díjas költőnek, Fazekas István Jókai-díjas drámaírónak, Koncz Gábor Kossuth-díjas színművésznek, Serfőző Simon Kossuth-díjas költőnek és Szőcs Géza Kossuth-díjas költőnek a Széchenyi-örökség Okmányát adományozta. A Széchenyi-örökség okmányának másolata a Nemzeti Múzeumban kerül megőrzésre. A díjazott művészek tárgyjutalomként a Lánchíd pilléréről készült műalkotást is megkapták, mely Túri-Török Tibor szobrászművész alkotása.

A Széchenyi-örökség Okmánya

A plakett megalkotója igazán sokoldalú művész, a rajz és a festészet kezdetben lénye legüdébb része. Korai zenei pályafutás után muzeológiával, tanítással és írással is foglalkozik, a néprajz különösen közel áll a szívéhez. Csakúgy, mint a szobrászat, mely szenvedélyéből számos köztéri szobor született országszerte és a határon túli magyar földön. A művészagyagra mint életelixírre tekint, és nagyszerűen fogalmaz az alkotásról:

Az élet milliónyi kérdőjelét ponttá szeretnénk alakítani, vagyis válaszok által, a megismerés örömének részesei akarunk lenni. „Az élet célja a megismerés.” Micsoda frázis! – mondtam még diákkoromban, de később ráokosodtam e mondat igazára. A dolgokat saját magunknak muszáj megfogalmazni, lényünk szűrőjén kell átpréselni, és a tudatunk megfelelő fiókjába helyezni, hogy alkalomadtán „készre gyúrva” vehessük elő. Az e fajta jól kiégetett téglákból építhetjük fel egyéniségünk inkább palotáját, mint sem igénytelen hajlékát. 

Művészete a mintázásban teljesedik ki, szobrai kifejező ereje meghökkentő, arcai karakteresek. Munkásságát a magyar történelem nagyjainak egyedi látásmódú megörökítése uralja.

Túri-Török Tibor: Liszt Ferenc – Forrás: turitoroktibor.hu (a szobrászművész hivatalos oldala)
Túri-Török Tibor: Márton Áron püspök, Tusnádfürdő, Erdély – Forrás: turitoroktibor.hu (a szobrászművész hivatalos oldala)
Túri-Török Tibor: Gróf Bercsényi Miklós, Borsi vár, Felvidék – Forrás: turitoroktibor.hu (a szobrászművész hivatalos oldala)

A művésszel készült alábbi interjú a Keszthely TV Szignatúra Kulturális Magazinjának 2020. november 17-i adásában jelent meg a Vörsön felavatott új alkotásokról.

Related post